Κανονισμοί Ποδοσφαίρου ★ Παραβάσεις και ανάρμοστη διαγωγή.

SHARE:

1. Αν , ενώ η μπάλα "παίζει", ο τερματοφύλακας (με την μπάλα στα χέρια) μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή, χτυπάει ή επιχειρ...

1. Αν , ενώ η μπάλα "παίζει", ο τερματοφύλακας (με την μπάλα στα χέρια) μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή, χτυπάει ή επιχειρεί να χτυπήσει αντίπαλο του, πετώντας την μπάλα καταπάνω του, καταλογίζεται πέναλτισε βάρος του .2. Παίκτης που διαπράττει παράβαση ,είτε μέσα , είτε έξω από τον αγωνιστικό χώρο , για την οποία πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) ή να αποβληθεί (κόκκινη κάρτα ), ανεξάρτητα αν απευθύνεται (πχ. με την αντιαθλητική του συμπεριφορά ή τη βίαιη διαγωγή του ) προς αντίπαλο , συμπαίκτη , διαιτητή , βοηθό ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο , πρέπει να τιμωρηθεί (πειθαρχικά ), σύμφωνα με την παράβαση που διέπραξε.

3. Ό τερματοφύλακας θεωρείται ότι "ελέγχει " την μπάλα με τα χέρια του (την "κατέχει") όταν την αγγίζει με οποιοδήποτε μέρος των χεριών του ή των βραχιόνων του . Ο όρος "κατοχή " της μπάλας περιλαμβάνει και την προώθηση της μπάλας με τα χέρια με πρόθεση από τον τερματοφύλακα , αλλά δεν περιλαμβάνει τις περιπτώσεις που κατά τη γνώμη του Διαιτητή , η μπάλα αναπηδά - ξεφεύγει τυχαία από τα χέρια του τερματοφύλακα , για παράδειγμα ύστερα από μια απόκρουση που έχει κάνει για να "σώσει " το τέρμα του από ένα γκολ.

4. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 ένας παίκτης επιτρέπεται να μεταβιβάσει την μπάλα στον τερματοφύλακα του, χρησιμοποιώντας το κεφάλι του , ή το στήθος του ή το γόνατό του κλπ . εφόσον δεν απαγορεύεται από τον Κανονισμό. Ωστόσο, αν, κατά τη γνώμη του Διαιτητή , ο παίκτης χρησιμοποιεί με πρόθεση ένα "τρικ" για να καταστρατηγήσει τον Κανονισμό, ενώ η μπάλα "παίζει" , ο παίκτης είναι ένοχος αντιαθλητικής συμπεριφοράς. Παρατηρείται - προειδοποιείται και του δείχνεται κίτρινη κάρτα και χορηγείται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας , που εκτελείται από το σημείο που έγινε η παράβαση , με την επιφύλαξη

των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8.

(Προσχήματα - τεχνάσματα και "τρικ" καταστρατήγησης του Κανονισμού , είναι και τα εξής:
--Ένας παίκτης που με πρόθεση ανασηκώνει την μπάλα με το πόδι του στο κεφάλι του ,ώστε να μπορέσει να τη μεταβιβάσει με "κεφαλιά" στον τερματοφύλακα της ομάδας του.
--Ένας παίκτης που γονατίζει στο έδαφος και με πρόθεση προωθεί την μπάλα στον τερματοφύλακα της ομάδας του με το γόνατο (γονατιά).

--Ένας παίκτης σκύβει στο έδαφος πολύ χαμηλά και στηριζόμενος στα χέρια του προωθεί την μπάλα με "κεφαλιά" στον τερματοφύλακα της ομάδας του.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αδιάφορο (δεν έχει καμία σημασία) αν στη συνέχεια ο τερματοφύλακας αγγίσει την μπάλα με τα χέρια του ή όχι. Η παράβαση είχε ήδη διαπραχθεί από τον παίκτη που προσπάθησε νακαταστρατηγήσει τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του άρθρου 12 του Κανονισμού.

4α)Αν ο τερματοφύλακας κρατάει την μπάλα στα χέρια του για περισσότερα από πέντε (5) έως έξι (6) δευτερόλεπτα, ο Διαιτητής πρέπει να θεωρεί αυτό ως "καθυστέρηση " και να καταλογίζει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα σε βάρος του τερματοφύλακα , από το σημείο όπου βρισκόταν μόλις συμπληρώθηκαν έξι (6) δευτερόλεπτα με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

5. Αν ένας παίκτης στηρίζεται στους ώμους συμπαίκτη του για να χτυπήσει (την μπάλα) "κεφαλιά", ο Διαιτητής πρέπει να διακόψει το παιχνίδι , να παρατηρήσει - προειδοποιήσει τον παίκτη (κίτρινη κάρτα) για την αντιαθλητική συμπεριφορά του και να χορηγήσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

6. Η υποχρέωση ενός παίκτη να παρουσιαστεί στο Διαιτητή όταν πρωτομπαίνει ή ξαναμπαίνει (επιστρέφει) στον αγωνιστικό χώρο για να συμμετάσχει στην ομάδα του μετά την έναρξη του αγώνα , ότι πρέπει " να επισύρει την προσοχή του Διαιτητή από την πλάγια γραμμή".
Το "σήμα" συγκατάθεσης του Διαιτητή πρέπει να δίνεται κατά τρόπο σαφή , έτσι ώστε ο παίκτης να αντιληφθεί ότι μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι αναγκαίο για τον Διαιτητή να περιμένει μέχρι να διακοπεί το παιχνίδι. Ο Διαιτητής είναι ο μόνος κριτής που θα κρίνει τη στιγμή που πρέπει να δώσει το σήμα συγκατάθεσης του.(Αυτό δεν εφαρμόζεται όταν πρόκειται για παράβαση του άρθρου 4).

7. Αν ένας παίκτης , χωρίς να αγγίζει την μπάλα την "καλύπτει" (την "προστατεύει") έτσι ώστε να μην επιτρέπει να παιχθεί αυτή από αντίπαλό του , δεν παραβαίνει τον κανονισμό , διότι έχει ήδη στην "κατοχή " του την μπάλα και την "καλύπτει" για λόγους τακτικής , ενώ παραμένει (η μπάλα) σε απόσταση παιχνιδιού (1-2 μέτρων).Ο παίκτης ουσιαστικά "παίζει' την μπάλα και δεν κάνει παράβαση.

8. Αν ένας παίκτης τρέχοντας τοποθετεί (κινεί ) τους βραχίονες του για να εμποδίσει αντίπαλό του και μετακινείται από τη μια πλευρά στην άλλη, κουνώντας τους βραχίονες του προς τα πάνω και προς τα κάτω, για να καθυστερήσει τον αντίπαλο του , αναγκάζοντας τον να αλλάξει πορεία , αλλά χωρίς να κάνει "σωματική επαφή" (με αυτόν - σώμα με σώμα), ο Διαιτητής πρέπει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) τον παίκτη για αντιαθλητική συμπεριφορά και να χορηγήσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

9. Αν ένας παίκτης εμποδίζει την προώθηση του αντίπαλου τερματοφύλακα (του κάνει "φράγμα") προσπαθώντας να τον εμποδίσει να διώξει την μπάλα για να "παίζει", σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 3 εδ.α' περίπτωση τρίτη, ο Διαιτητής πρέπει να χορηγήσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα (σε βάρος της ομάδας του παραβάτη παίκτη).

10. Αν , αφού ο Διαιτητής χορηγήσει ελεύθερο λάκτισμα , ένας παίκτης διαμαρτυρηθεί (προς το Διαιτητή) κατά τρόπο βίαιο, χρησιμοποιώντας υβριστικές ή χυδαίες εκφράσεις και για το λόγο αυτόν αποβληθεί από το γήπεδο (κόκκινη κάρτα), το ελεύθερο λάκτισμα δεν πρέπει να εκτελείται μέχρι να εγκαταλείψει ο παίκτης τον αγωνιστικό χώρο.

11. Αν ο τερματοφύλακας πέφτει με πρόθεση πάνω στην μπάλα για χρόνο κατά τη γνώμη του Διαιτητή, πέραν του αναγκαίου, πρέπει να τιμωρείται για αντιαθλητική συμπεριφορά και :

(α)Πρέπει να παρατηρείται - προειδοποιείται (κίτρινη κάρτα)και να χορηγείται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

(β)Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης πρέπει να αποβάλλεται από τον αγωνιστικό χώρο (κόκκινη κάρτα) (και να χορηγείται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας).

12. Η παράβαση του "φτυσίματος" από παίκτη κατά ιθυνόντων ή άλλων προσώπων (πλην αντίπαλων παικτών), ή παρόμοια ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, πρέπει να χαρακτηρίζεται ως βίαια διαγωγή, υπό την έννοια του άρθρου 12 (που σημαίνει αποβολή - κόκκινη κάρτα και έμμεσο σε βάρος της ομάδας του παραβάτη).Όταν πρόκειται για παράβαση "φτυσίματος" κατά αντιπάλου παίκτη, σημαίνει αποβολή - κόκκινη κάρτα και άμεσο σε βάρος της ομάδας του παραβάτη και κατά περίπτωση πέναλτι.

13. Αν ο Διαιτητής αποφασίσει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει ένα παίκτη (κίτρινη κάρτα), αλλά δεν προλάβει και ο παίκτης κάνει και δεύτερη παράβαση για την οποία τιμωρείται επίσης με παρατήρηση - προειδοποίηση(κίτρινη κάρτα), τότε ο παίκτης πρέπει να αποβάλλεται από τον αγωνιστικό χώρο (κόκκινη κάρτα).

14. Οδηγία του Δ.Π.Σ. αυστηρής εφαρμογής :

Οι Διαιτητές δεν πρέπει να επιτρέπουν στους τερματοφύλακες να κάνουν περισσότερα από τέσσερα (4) βήματα κρατώντας την μπάλα. Αν κάνουν , πρέπει να τιμωρούνται με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

Αποφάσεις σχετικές με παραβάσεις που τιμωρούνται με ΑΜΕΣΟ λάκτισμα ή ΠΕΝΑΛΤΙ:

15. Το μαρκάρισμα είναι κανονικό όταν γίνεται με τον ώμο προς τον ώμο του αντίπαλου, συνεπώς η χρήση του αγκώνα απαγορεύεται και πρέπει να χαρακτηρίζεται ως "κράτημα" ή σπρώξιμο αντίπαλου που τιμωρείται μεάμεσο λάκτισμα και κατά περίπτωση με πέναλτι.

16. Μαρκάρισμα με το στήθος προς το στήθος αντιπάλου, ή με τον ώμο προς το στήθος αντιπάλου ή προς τη σπονδυλική στήλη, είναι επικίνδυνο μαρκάρισμα και τιμωρείται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

17. Η "κόντρα" τιμωρείται με άμεσο λάκτισμα όταν ο παίκτης προτάσσει το πέλμα του στην προσπάθεια να διεκδικήσει την μπάλα από αντίπαλο που επέρχεται από αντίθετη κατεύθυνση. Δεν τιμωρείται όταν οι δυο αντίπαλοι διεκδικούν την μπάλα ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση.

18. Ο Διαιτητής πρέπει να καταλογίσει και πέναλτι όταν αμυνόμενος παίκτης αποβάλλεται από το Διαιτητή (κόκκινη κάρτα) επειδή κλώτσησε ή χτύπησε αντίπαλο του μέσα στην επανορθωτική περιοχή, με την προϋπόθεση ότι η μπάλα ήταν μέσα στο παιχνίδι ("έπαιζε") όταν έγινε η παράβαση.

19. Αν δυο αντίπαλοι παίκτες στη διάρκεια του παιχνιδιού βρεθούν έξω από τη γραμμή τέρματος και χτυπήσει ο ένας τον άλλον, ενώ η μπάλα εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο ("να παίζει"), ο Διαιτητής, εφόσον διακόψει το παιχνίδι, πρέπει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) ή και να αποβάλλει (κόκκινη κάρτα) τους παραβάτες παίκτες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. Τεχνική ποινή δεν επιτρέπεται να καταλογισθεί, διότι η παράβαση έχει γίνει έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Συνεπώς το παιχνίδι πρέπει να ξαναρχίσει με "ελεύθερο Διαιτητή" στο μέρος όπου βρισκόταν η μπάλα τη στιγμή της διακοπής, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

Απαραίτητος ο πειθαρχικός έλεγχος των παραβατών παικτών σε κάθε περίπτωση.

20. Αν ένας επιθετικός παίκτης τρέχοντας με τη μπάλα συναντά στην πορεία του έναν αμυντικό και προς στιγμή βγαίνει έξω από τον αγωνιστικό χώρο στην προσπάθεια του να συνεχίσει να παίζει τη μπάλα, αλλά ο αμυντικός τον χτυπάει όταν βρίσκεται έξω από την πλάγια γραμμή, ο Διαιτητής, αν διακόψει τον αγώνα, πρέπει να παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) ή να αποβάλλει (κόκκινη κάρτα) τον αμυντικό , ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με "ελεύθερο Διαιτητή" στο μέρος όπου βρισκόταν η μπάλα όταν έγινε η παράβαση.

21. Αν η μπάλα "παίζει" και ο τερματοφύλακας χτυπάει έναν επιτιθέμενο παίκτη που στην προσπάθεια του έπεσε μέσα στο τέρμα (μεταξύ της γραμμής τέρματος και των διχτύων) ο Διαιτητής πρέπει να διακόψει το παιχνίδι, να αποβάλλει (κόκκινη κάρτα) τον τερματοφύλακα και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με "ελεύθερο Διαιτητή" στο μέρος όπου βρισκόταν η μπάλα όταν έγινε η παράβαση (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8).Πέναλτι δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί διότι η έκταση που περιγράφεται πιο πάνω δεν αποτελεί μέρος του αγωνιστικού χώρου.

22. Αν ένας παίκτης πετάξει ένα αντικείμενο (π.χ. ένα παπούτσι) σε παίκτη που κάθεται στον πάγκο των αναπληρωματικών , ο Διαιτητής πρέπει να διακόψει το παιχνίδι, να αποβάλλει (κόκκινη κάρτα) τον αναβάτη παίκτη και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα από το σημείο της παράβασης (όπου βρισκόταν τη στιγμή που πέταξε το παπούτσι), (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.)

23. Αν ένας παίκτης πετάξει ένα αντικείμενο (π.χ. πέτρα, παπούτσι ,ή οτιδήποτε άλλο) σε αντίπαλο, το σημείο της παράβασης είναι το μέρος όπου ο παραβάτης παίκτης βρισκόταν τη στιγμή της παράβασης (που πέταξε το αντικείμενο).

24. Αν ένας παίκτης που βρίσκεται μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή , πετάξει την μπάλα ή ένα αντικείμενο (π.χ. πέτρα , παπούτσι) ή φτύσει αντίπαλό του που βρίσκεται έξω από την επανορθωτική περιοχή, πρέπει να τιμωρηθεί με αποβολή κόκκινη κάρτα και πέναλτι σε βάρος της ομάδας του.

25. Αν ένας παίκτης φτύσει αντίπαλό του στη διάρκεια του παιχνιδιού, ο Διαιτητής πρέπει να αποβάλλει τον παίκτη (κόκκινη κάρτα) για τη βίαιη διαγωγή του και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα ή πέναλτιανάλογα με το σημείο που διαπράχθηκε η παράβαση (όπου βρισκόταν ο παραβάτης όταν έφτυσε).Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση "απόπειρας φτυσίματος".

26. Αν ένας αμυνόμενος παίκτης εκτός από τον τερματοφύλακα, στέκεται έξω από την επανορθωτική περιοχή και πιάνει με πρόθεση την μπάλα με τα χέρια μέσα στην επανορθωτική περιοχή, ο Διαιτητής πρέπει να καταλογίσειπέναλτι, διότι η παράβαση γίνεται μέσα στην επανορθωτική περιοχή (εκεί που βρίσκεται η μπάλα).

27. Αν ένας παίκτης βρίσκεται μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή, κρατώντας στα χέρια του μια επικαλαμίδα με την οποία χτυπάει τη μπάλα και την εμποδίζει να μπει στο τέρμα και να σημειωθεί γκολ, ο Διαιτητής πρέπει να πάρει τις πιο κάτω αποφάσεις στις εξής περιπτώσεις :
(α)Αν είναι παίκτης, εκτός από τον τερματοφύλακα, πρέπει να τον αποβάλλει (κόκκινη κάρτα) και να καταλογίσει πέναλτι σε βάρος της ομάδας του , διότι η επικαλαμίδα πρέπει να θεωρηθεί "προέκταση" του χεριού του παίκτη.

(β)Αν είναι ο τερματοφύλακας, που δικαιούται να παίζει τη μπάλα με τα χέρια, πρέπει να τον παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) και να καταλογίσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα σε βάρος της ομάδας του (αντιαθλητική συμπεριφορά).

Αποφάσεις σχετικές με παραβάσεις που τιμωρούνται με ΕΜΜΕΣΟ λάκτισμα:

28. Επικίνδυνο παίξιμο" πρέπει να χαρακτηρίζεται γενικά όταν παίκτης σηκώνει το πόδι του πιο ψηλά από τη μέση του σώματος, ενώ βρίσκεται κοντά σε αντίπαλο. Με τον τρόπο αυτό περιορίζει τη δυνατότητα του αντιπάλου να παίξει τη μπάλα με το στήθος ή το κεφάλι, χωρίς τον κίνδυνο να τραυματισθεί . Αν δυο αντίπαλοι παίκτες ταυτόχρονα σηκώσουν ψηλά το πόδι για να παίξουν τη μπάλα (επικίνδυνο παίξιμο) , ο Διαιτητής δεν πρέπει αναγκαστικά να διακόψει το παιχνίδι και να το ξαναρχίσει με "ελεύθερο Διαιτητή", αλλά έχει τη δυνατότητα να αφήσει το παιχνίδι να συνεχιστεί.

29. Διαιτητής δεν πρέπει να τιμωρεί έναν παίκτη για τον τρόπο που παίζει κοντά σε αντίπαλο, υπολογίζοντας σε πιθανότητα ότι ο τρόπος αυτός ίσως να είναι επικίνδυνος. Ο Διαιτητής πρέπει να κρίνει και να εκτιμά το επικίνδυνο παίξιμο όταν ο κίνδυνος είναι προφανής. Το σήκωμα του ποδιού ψηλά ή και το "ψαλίδι" ενός παίκτη για να παίξει τη μπάλα, δεν είναι πάντοτε επικίνδυνο παίξιμο, άλλα υπό ορισμένες περιστάσεις, όπως όταν αντίπαλος είναι κοντά ή διεκδικεί τη μπάλα, ο Διαιτητής πρέπει να κρίνει ειδικά την κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη φύση της και να τιμωρεί τον πραγματικό κίνδυνο.

30. Αν ένας παίκτης σκύβει για να διεκδικήσει τη μπάλα με το κεφάλι, όταν αυτή παίζεται από αντίπαλο με το πόδι, ο παίκτης που σκύβει δημιουργεί κίνδυνο για τον εαυτό του, δηλαδή παίζει κατά τρόπο επικίνδυνο και πρέπει να τιμωρηθεί με έμμεσο σε βάρος της ομάδας του για "παθητικό επικίνδυνο παίξιμο". Η απόφαση δεν αφορά τον τερματοφύλακα όταν πλοντζάρει με απλωμένα τα χέρια για να πιάσει τη μπάλα που διεκδικείται από αντίπαλό του.

31. Αν ένας παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας τοποθετείται με πρόθεση μπροστά στον τερματοφύλακα ,ενώ χτυπιέται κόρνερ, με σκοπό να τον εμποδίσει, ο Διαιτητής πρέπει να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα , αν διαπιστώσει ότι μετά το κόρνερ εμποδίζει (κάνει "φράγμα") στον τερματοφύλακα , έστω και αν παραμένει ακίνητος μπροστά του και δεν τρέχει για να διεκδικήσει τη μπάλα και όταν υπάρχει "επαφή" με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

32. Το φράγμα δεν είναι μέσο "προστασίας" του τερματοφύλακα. Ο παίκτης που παρεμποδίζει αντίπαλο, χωρίς να παίζει τη μπάλα ή χωρίς να έχει την πρόθεση να την παίξει , αφήνοντάς την για τον τερματοφύλακα , κάνει"φράγμα" και πρέπει να τιμωρείται με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

33. "Φράγμα" (παρεμπόδιση αντιπάλου) "με επαφή", είναι "κράτημα" αντιπάλου και τιμωρείται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

34. Δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται "φράγμα" όταν ένας παίκτης "παίζει" τη μπάλα ή βρίσκεται σε θέση να την παίξει. Το φράγμα τιμωρείται όταν ο ίδιος ο παίκτης δεν έχει την πρόθεση να παίξει τη μπάλα.

35. Από τη στιγμή που ο τερματοφύλακας ελέγχει (κρατάει) τη μπάλα στα χέρια του, έχει το δικαίωμα να την κατέχει το πολύ μέχρι 5’’ έως 6’’δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να τη διώξει. Στην περίπτωση όμως που , αφού την πιάσει στα χέρια του , και ανεξάρτητα από το αν έχει κανένα ή μέχρι 6’’ δευτερόλεπτα , αποφασίσει να την αφήσει στο έδαφος, τότε θεωρείται ότι παραιτείται από το δικαίωμα να την ξαναπάρει στα χέρια του και δείχνει έτσι την πρόθεση του να παίξει τη μπάλα με τα πόδια. Αν, στη συνέχεια, αγγίσει τη μπάλα με τα χέρια τιμωρείται με έμμεσο λάκτισμα. Επιτρέπεται ,όμως, να την προωθήσει με τα πόδια , όπως και κάθε άλλος παίκτης.

36. Ο τερματοφύλακας που κρατάει την μπάλα στα χέρια του και βρίσκεται μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή , τη μεταβιβάζει σε συμπαίκτη του που επίσης βρίσκεται μέσα στην επανορθωτική περιοχή και στη συνέχεια(ο τερματοφύλακας) βγαίνει έξω από την επανορθωτική περιοχή οπότε ο συμπαίκτης του (που βρίσκεται ακόμη μέσα στην επανορθωτική περιοχή) του μεταβιβάζει την μπάλα με το πόδι , με πρόθεση και ο τερματοφύλακας παίζει την μπάλα με τα πόδια , την ξαναφέρνει μέσα στην επανορθωτική περιοχή και την πιάνει πάλι με τα χέρια. Στην περίπτωση αυτή ο Διαιτητής πρέπει να καταλογίσει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας , από το μέρος όπου ο τερματοφύλακας πιάνει την μπάλα με τα χέρια, (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8) , ανεξάρτητα από το αν η μπάλα δεν είχε προηγούμενος αγγιχτεί ή παιχθεί από συμπαίκτη τουέξω από την επανορθωτική περιοχή (ΕΑ 12 - 29), δεδομένου ότι όταν η μπάλα μεταβιβάζεται στον τερματοφύλακα με το πόδι , με πρόθεση από συμπαίκτη , απαγορεύεται (στον τερματοφύλακα) να την αγγίσει με τα χέρια.

37. Αν ο τερματοφύλακας "ελέγχει" την μπάλα με τα χέρια του μέσα στην επανορθωτική περιοχή και τη μεταβιβάζει σε συμπαίκτη του που βρίσκεται επίσης μέσα στην επανορθωτική περιοχή και ο τελευταίος από λάθοςκλωτσάει τη μπάλα προς το τέρμα του, οπότε ο τερματοφύλακας σπεύδει να τη σταματήσει , την αγγίζει με τα χέρια , αλλά δεν τα καταφέρνει και η μπάλα καταλήγει γκολ , ο Διαιτητής πρέπει να καταλογίσει γκολ.

Αποφάσεις σχετικές με παραβάσεις που τιμωρούνται με ΕΜΜΕΣΟ λάκτισμα και ΚΙΤΡΙΝΗ κάρτα

38. Αν ένας παίκτης που πρωτομπαίνει ή επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο (στη διάρκεια του παιχνιδιού) χωρίς να πάρει από τον Διαιτητή "σήμα" συγκατάθεσης του, κάνει μια σοβαρότερη παράβαση π.χ. με πρόθεση πιάνει την μπάλα με τα χέρια ή χτυπάει αντίπαλό του, ο Διαιτητής πρέπει : α)Να παρατηρήσει - προειδοποιήσει τον παίκτη (κίτρινη κάρτα) διότι μπήκε ή επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να πάρει "σήμα" του.

β)Επιπρόσθετα να τιμωρήσει τη σοβαρότερη παράβαση του παίκτη ανάλογα και σύμφωνα με τον κανονισμό με πειθαρχική ποινή σε βάρος του (κίτρινη ή κόκκινη κάρτα) και με τεχνική ποινή (άμεσο ή πέναλτι) σε βάρος της ομάδας του.

39. Αν ένας παίκτης (στη διάρκεια του παιχνιδιού) πάρει από τον Διαιτητή άδεια για να βγει έξω από τον αγωνιστικό χώρο και καθώς βαδίζει για να βγει , η μπάλα έρχεται μπροστά του και αυτός σουτάρει και σημειώνει γκολ, ο Διαιτητής πρέπει να διακόψει το παιχνίδι , να παρατηρήσει - προειδοποιήσει τον παραβάτη παίκτη (κίτρινη κάρτα) και να ξαναρχίσει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας οπού έγινε η παράβαση (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8).

40. Αν ένας παίκτης με άδεια του Διαιτητή ,βγει από τον αγωνιστικό χώρο για περίθαλψη τραύματος και επιστρέψει (μπει πάλι) στο γήπεδο και σημείωση γκολ, χωρίς ο Διαιτητής να του έχει δώσει σήμα συγκατάθεσής του για να συμμετάσχει πάλι στην ομάδα του , το γκολ πρέπει να ακυρωθεί, ο παίκτης να παρατηρηθεί- προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) και το παιχνίδι να ξαναρχίσει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας από το σημείο που ο παίκτης ήλθε σε επαφή με την μπάλα (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8.)

41. Αν ένας παίκτης βγει από τον αγωνιστικό χώρο με την άδεια του Διαιτητή , επειδή τραυματίστηκε ελαφρά ή για άλλη αιτία και παραμείνει κοντά στην πλάγια γραμμή και βάλει το πόδι του μέσα στον αγωνιστικό χώρο καιανατρέψει αντίπαλό του, ο παραβάτης παίκτης πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) και να τιμωρηθεί η ομάδα του με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα , διότι η παράβαση έγινε μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

42. Αν ένας παίκτης που έχει παρατηρηθεί- προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) ζητηθεί από τον Διαιτητή την άδεια να βγει έξω από τον αγωνιστικό χώρο για να περιποιηθεί ένα τραύμα του , ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο και στη συνέχεια επιστρέψει στο γήπεδο χωρίς την άδεια του Διαιτητή , πρέπει να αποβληθεί (κόκκινη κάρτα) επειδή υποπίπτει πάλι σε παράπτωμα που συνεπάγεται κίτρινη κάρτα (και είναι η δεύτερη).

43. Όταν ένας παίκτης τυχαία (λόγω φθοράς ή στην πορεία του παιχνιδιού ) βγαίνει έξω από τις γραμμές ορίων (την πλάγια ή τη γραμμή τέρματος) του αγωνιστικού χώρου , δεν πρέπει να θεωρείται ότι εγκαταλείπει το γήπεδο χωρίς την άδεια του Διαιτητή.

44. Αν ένας παίκτης κάτοχος της μπάλας βγαίνει έξω από την πλάγια ή τη γραμμή τέρματος χωρίς την μπάλα για να υπερφαλαγγίσει αντίπαλό του, αυτό πρέπει να θεωρείται ως μέρος μίας κίνησης του παιχνιδιού του και δεν πρέπει να τιμωρείται από τον Διαιτητή όπως όταν εγκαταλείπει το γήπεδο χωρίς την άδεια του . Πάντως , κατά γενικό κανόνα , οι παίκτες πρέπει να παραμείνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

45. Παίκτης που επανειλημμένα (με επιμονή) πιάνει την μπάλα με το χέρι (και μάλιστα με τρόπο προκλητικό - αντιαθλητικό ) για να εμποδίσει μια μεταβίβαση σε αντίπαλο , πρέπει να χαρακτηρίζεται ως ενέργεια δόλια και , εκτός από το άμεσο λάκτισμα σε βάρος της ομάδας του , ο παραβάτης παίκτης πρέπει να παρατηρείται - προειδοποιείται (κίτρινη κάρτα) και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης (υποτροπής ) να αποβάλλεται (κόκκινη κάρτα).

46. Κανείς παίκτης , ούτε ο αρχηγός της ομάδας, έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει ή να εκδηλώσει διαφωνία σε απόφαση του Διαιτητή.

47. Αν ένας παίκτης στη διάρκεια του παιχνιδιού ανάβει τσιγάρο ( καπνίζει ) , ο Διαιτητής πρέπει να τον παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) για την αντιαθλητική συμπεριφορά του και να χορηγήσει έμμεσοελεύθερο λάκτισμα σε βάρος της ομάδας του.

48. Παίκτης που απευθύνεται προς αντίπαλο ή "απατηλή" φωνή με πρόθεση να επηρεάσει το παιχνίδι αντιπάλου του , να του προκαλέσει σύγχυση ή να τον παραπλανήσει π.χ. για να "αφήσει" την μπάλα και να την κερδίσει ο ίδιος , γίνεται ένοχος αντιαθλητικής συμπεριφοράς και πρέπει να παρατηρείται - προειδοποιείται (κίτρινη κάρτα) και να χορηγείται έμμεσο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας , από το σημείο που βρισκόταν ο παραβάτης παίκτης(παράβαση από απόσταση) με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8.

49. Όταν ένας παίκτης με πρόθεση "πέφτει" πάνω στη μπάλα ή την "κρατάει" με τα πόδια του με σκοπό να καθυστερήσει η συνέχιση του παιχνιδιού , γίνεται ένοχος αντιαθλητικής συμπεριφοράς και πρέπει να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (κίτρινη κάρτα) και να χορηγηθεί έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης (υποτροπής) ο παραβάτης παίκτης πρέπει να αποβάλλεται από τον αγωνιστικό χώρο (κόκκινη κάρτα).

50. Αν δύο παίκτες της ίδιας ομάδας γίνονται ένοχοι αντιαθλητικής συμπεριφοράς ή βίαιης διαγωγής, ο ένας εναντίον του άλλου μέσα στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του παιχνιδιού, ο Διαιτητής πρέπει να τους παρατηρήσει - προειδοποιήσει (κίτρινη κάρτα) ή να τους αποβάλει (κόκκινη κάρτα) ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης και να ξαναρχίσει το παιχνίδι με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα σε βάρος της ομάδας τους.

51. Σε περίπτωση που , μετά τον καταλογισμό μίας παράβασης , ενώ η μπάλα είναι τοποθετημένη για να λακτισθεί ,παίκτης της αντίπαλης ομάδας λακτίζει και απομακρύνει την μπάλα για να επωφεληθεί , ορισμένοι Διαιτητές έχουν την συνήθεια να δίνουν εντολή στον παίκτη να πηγαίνει ο ίδιος για να φέρει την μπάλα. Αντί για αυτό , που δεν είναι ούτε κανονικό ,ούτε σοβαρό, καλούνται οι Διαιτητές να απευθύνουν μία παρατήρηση - προειδοποίηση (κίτρινη κάρτα) στον παραβάτη παίκτη για αντιαθλητική συμπεριφορά και σε περίπτωση επανάληψης (υποτροπής) να τον αποβάλλουν από τον αγωνιστικό χώρο (κόκκινη κάρτα).

52. Όταν ο Διαιτητής παρατηρεί - προειδοποιεί έναν παίκτη (κίτρινη κάρτα) και ο παίκτης ζητάει αμέσως συγνώμη για την αντιαθλητική συμπεριφορά του, δεν επιτρέπεται στον Διαιτητή να μη γράψει (στις παρατηρήσεις του στο "φύλλο αγώνα - έκθεση") το γεγονός. Όλες οι κίτρινες κάρτες (και οι κόκκινες) πρέπει να γράφονται στο "φύλλο αγώνα -έκθεση".

53. Αν ένας παίκτης βρίσκεται μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή και χτυπήσει τον Διαιτητή, πρέπει να αποβληθεί (κόκκινη κάρτα) και να χορηγηθεί έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας από το σημείο της παράβασης , με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

54. Παίκτης που αποβάλλεται από τον Διαιτητή (κόκκινη κάρτα) δεν επιτρέπεται να καθίσει στον "πάγκο των αναπληρωματικών" της ομάδας του (μέχρι τη λήξη του παιχνιδιού, ακόμη και αν αλλάξει στολή και έχει φορέσει τη συνηθισμένη "πολιτική" ενδυμασία του. Πρέπει να επιστρέψει στα αποδυτήρια.
Όνομα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,47,ΑΡΘΡΑ,6,ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ,18,ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ,10,ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ,1,ΕΦΗΒΙΚΟ,23,ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ,2,Κ-17,1,ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ,1,ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ,3,ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ,1,ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ,1,ΠΑΙΔΙΚΟ,21,ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ,2,Πρόγραμμα Προπονήσεων,1,ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ,10,ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΠΣ,1,ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ,8,ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ,1,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,2,ΧΟΡΗΓΙΕΣ,2,JUNIOR,9,MATCH_PROGRAM,1,MATCH_REPORTS,1,PROJUNIOR,10,VIDEO,8,
ltr
item
ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΙΩΝΙΚΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ: Κανονισμοί Ποδοσφαίρου ★ Παραβάσεις και ανάρμοστη διαγωγή.
Κανονισμοί Ποδοσφαίρου ★ Παραβάσεις και ανάρμοστη διαγωγή.
http://1.bp.blogspot.com/-DX7Vt_4TY2Y/VqsJpsbOe6I/AAAAAAABTxg/yNk6zFRPA18/s1600/Massimo_Busacca%252C_Referee%252C_Switzerland_%252810%2529.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-DX7Vt_4TY2Y/VqsJpsbOe6I/AAAAAAABTxg/yNk6zFRPA18/s72-c/Massimo_Busacca%252C_Referee%252C_Switzerland_%252810%2529.jpg
ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΙΩΝΙΚΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
https://www.ionikosacademy.gr/2016/01/blog-post_58.html
https://www.ionikosacademy.gr/
https://www.ionikosacademy.gr/
https://www.ionikosacademy.gr/2016/01/blog-post_58.html
true
1013382435719180685
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy