ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΔΕΡΙΖΙΩΤΗΣ ‘’Δεν μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον χωρίς την ανάδειξη αθλητών από τα σπλάχνα της ομάδας’’
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΔΕΡΙΖΙΩΤΗΣ
Στο πλαίσιο της δημιουργίας της νέας ιστοσελίδας των ακαδημιών του Ιωνικού(ionikosacademy.gr) μιλήσαμε με τον πρώτο προπονητή του εφηβικού κ. Δημήτρη Αλειφεράκη. Η κουβέντας μας εκτυλίχτηκε κυρίως σε ζητήματα υποδομών, καθώς και σε γενικότερα ποδοσφαιρικά θέματα. Μιλήσαμε ,σαφώς, για τον Ιωνικό, ενώ ο Κ. Αλειφεράκης μας ανέλυσε, συνοπτικά, την φιλοσοφία του.
Προτού παραθέσουμε την συνέντευξη, αξίζει να σταθούμε στην δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του Ιωνικού, παρά τις δυσχερείς επικρατούσες συνθήκες. Άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν σε νέα παιδιά σωστά το ποδόσφαιρο και να τα εμφυσήσουν με διδάγματα ακόμη και ‘’εκτός των αθλητικών συνόρων’’. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ‘’αφανείς ήρωες’’ που συνεισφέρουν στα μέγιστα, στην ομαλή λειτουργία των ακαδημιών. Μια συλλογική, επομένως, προσπάθεια αξιέπαινη και άξια αδιάλειπτης στήριξης.
Προσωπικά, θέλω να επικεντρωθώ σε δύο διατυπώσεις του Κ. Αλειφεράκη που εκφράζουν την ουσία της συνέντευξης, απλώς παραθέτοντας αυτούσια τα λεγόμενα του:
1) ‘’Ο Ιωνικός είναι τεράστιος σύλλογος. Εγώ είμαι φίλαθλος του Ιωνικού από το 1980, όταν η ομάδα βρισκόταν στα τοπικά πρωταθλήματα. Για τον Πειραιά και ειδικότερα για την Νίκαια, ο Ιωνικός είναι το σήμα κατατεθέν.’’
2) ‘’Ας δώσουμε χρόνο, χώρο και εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά που αξίζουν.’’
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
-Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας προπονητής ακαδημιών;
"Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας προπονητής ακαδημιών βρίσκονται, κυρίως, στο κομμάτι των εγκαταστάσεων. Δεν υπάρχει γήπεδο για να μπορέσουμε να δουλέψουμε σωστά. Έχουμε 35 παιδιά και κάνουμε προπόνηση μία ώρα την ημέρα στο μισό γήπεδο ή σε 7x7. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δουλέψουμε σε 11x11. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, οι περισσότεροι, προπονητές στις ομάδες του Πειραιά λόγω της οικονομικής ανέχειας. Παρόλα αυτά, το εφηβικό του Ιωνικού βρίσκεται στην 1η θέση, αφού υπάρχουν πολλοί καλοί και εξελίξιμοι νέοι ποδοσφαιριστές."
-Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πρέπει να συγκεντρώνει ένας προπονητής υποδομών μιας ομάδας;
"Πέρα από τις προπονητικές, τακτικές ή αγωνιστικές γνώσεις ο προπονητής των ακαδημιών οφείλει να έχει ηρεμία και υπομονή, διότι δουλεύει με νέα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σχολείο τους και βρίσκονται σε μία ηλικία περίεργη με καθημερινές μεταβολές στη συμπεριφορά. Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να είναι παιδαγωγός."
-Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα παιδί τόσο σε αγωνιστικό κομμάτι, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας;
"Στα αποδυτήριά μας δεν μιλάμε μόνο για ποδόσφαιρο. Προσωπικά φροντίζω να τους μαθαίνω πόσο σημαντική είναι η υπομονή, η επιμονή και η αγάπη προς αυτό που κάνουν. Άλλωστε, αυτό που προσπαθώ να μεταφέρω στα παιδιά είναι να έχουν δύναμη για να λάβουν ότι πραγματικά αξίζουν."
-Είναι εφικτό ένα παιδί να συνδυάσει σχολείο και αθλητισμό με επιτυχία;
"Αυτό είναι σχεδόν ακατόρθωτο στην Ελλάδα, γιατί είναι λάθος δομημένο το σύστημα εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, από τον Ιωνικό αποχώρησαν τέσσερα ταλαντούχα νέα παιδιά, διότι έπρεπε να αφοσιωθούν στα μαθήματά τους. Ίσως ξανά έλθουν στο μέλλον, αλλά θα έχουν χάσει σημαντικό κομμάτι. Ας καταφέρουν, τουλάχιστον, να προοδεύσουν στο σχολείο ."
-Ποια η γνώμη σας για την λειτουργία των ακαδημιών του Ιωνικού;
"Έχουμε λογικά αλλά και συνάμα λανθασμένα συνδέσει τις ακαδημίες με την πρώτη ομάδα. Λόγω οικονομικής στενότητας οι ακαδημίες δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα ανεξάρτητο κομμάτι και τα όποια έσοδα δεν μπορούν να επενδυθούν στις υποδομές. Συνεπώς, οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές."
-Πώς κρίνετε την εικόνα της ανδρικής ομάδας;
"Οι άνθρωποι της διοίκησης προσπαθούν να κάνουν το πάν με απόλυτη σοβαρότητα. Παρόλα αυτά, με λυπεί το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλά παιδιά από τους ‘’κόλπους’’ του Ιωνικού στην πρώτη ομάδα. Αυτό είναι ζήτημα φιλοσοφίας όλου του συλλόγου και κυρίως της διοίκησης. Σε καμία περίπτωση δεν λέω να αγωνιστούν νέα παιδιά εις βάρος της εξέλιξης της ομάδας. Όμως από το παρελθόν, ο Ιωνικός είχε ως βάση νεαρούς ποδοσφαιριστές και έτσι εξελίχθηκε. Δεν μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον χωρίς την ανάδειξη αθλητών από τα σπλάχνα της ομάδας."
-Μπορούν οι ακαδημίες στο μέλλον να στηρίξουν την πρώτη ομάδα;
"Αυτό δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά βάσει σχεδίου. Μπορούμε να δούμε τις αδυναμίες της πρώτης ομάδας, να συζητήσουμε και να θέσουμε ως στόχο την προώθηση νέων ικανών ποδοσφαιριστών που διαθέτουμε στο δυναμικό μας. Στο σύνολο 25 ποδοσφαιριστών της αντρικής ομάδας, θεωρώ αδιανόητο να μην μπορούμε να εντάξουμε 5 ποδοσφαιριστές δικούς μας με συγκεκριμένο πρόγραμμα, πόσο μάλλον να τους ωθούμε και στην έξοδο. Οι διοικούντες είναι άξιοι συγχαρητηρίων, όμως μην ξεχνάμε πως υπάρχουν ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες με ταλέντο και αγάπη προς την ομάδα, οι οποίοι σαφώς αξίζουν κάποια παραπάνω ευκαιρία."
-Γιατί η Ελλάδα-γενικότερα ως χώρα-‘’παράγει’’ περισσότερους αμυντικογενείς και λιγότερους επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές;
"Να δουλέψουμε στο αμυντικό κομμάτι είναι σαφώς πιο εύκολο από ότι στο επιθετικό. Στην επίθεση απαιτείται συνδυασμός τεχνικής ικανότητας, φυσικής κατάστασης και μυαλού. Υστερούμε ως χώρα στην πνευματική εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών, ενώ δεν δίνουμε και την απαραίτητη σημασία στην τεχνική κατάρτιση. Δίδεται περισσότερη βάση στη σωματική διάπλαση και λιγότερη-στο πως για παράδειγμα-ένας ποδοσφαιριστής θα μπορέσει να υποδεχθεί την μπάλα και ταυτόχρονα να ξεμαρκαριστεί."
-Παρακολουθώντας έναν αγώνα, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα διαθέτει ένας ποδοσφαιριστής και θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον;
"Το ταλέντο φαίνεται από μακριά και, κυρίως, διακρίνεται στο επιθετικό κομμάτι. Μπορείς να ξεχωρίσεις έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή ακόμη και από το πώς θα σταματήσει την μπάλα. Είναι πολύ σημαντική η σχέση του παιδιού με την μπάλα όταν την έχει στα πόδια του. Η τακτική, ακολουθεί, και δουλεύεται σταδιακά μετά τα 12."
-Ως φίλαθλος και ως προπονητής ποια ποδοσφαιρική σχολή θαυμάζετε;
"Μου αρέσει πολύ το ‘’καθαρό’’ ποδόσφαιρο που παίζουν οι Άγγλοι(το physicalgame), αλλά ταυτόχρονα από πλευράς θεάματος θαυμάζω τους Ισπανούς."
-Τέλος, θα ήθελα ένα σχόλιο για την προσπάθεια των ακαδημιών και την νεοσύστατη ιστοσελίδα τους.
"Η ιστοσελίδα των ακαδημιών ήταν κάτι που έλειπε από τον Ιωνικό. Μέσω αυτής μπορεί πια να προβληθεί η δουλειά που γίνεται και αφορά στο κομμάτι των υποδομών του συλλόγου. Αυτή τη στιγμή ο Ιωνικός διαθέτει ικανούς προπονητές σε όλα τα τμήματα των ακαδημιών. Το σάιτ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της προσπάθειας. Θα ήθελα προσωπικά να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά που δουλεύουν καθημερινά για τις ακαδημίες."
ionikosacademy.gr